Site Loader
Olej z marakui

Olej z marakui – właściwości zdrowotne i lecznicze

Trzeba zdawać sobie sprawę, że olej z marakui jest doskonałym źródłem związków charakteryzujących się właściwościami antyoksydacyjnymi (https://www.bee.pl/mohani-olej-z-marakui-50-ml_p14208.html). Wspomniany produkt nie tylko i wyłącznie hamuje procesy starzenia się skóry, ale również działa regenerująco i nawilżająco. Olej z marakui w zdecydowanej większości przypadków stosowany jest w masażach, których zadaniem jest złagodzenie bóli mięśniowych.

Co dokładnie zawiera olej z marakui?

Należy przede wszystkim mieć świadomość, że olej z marakui pozyskuje się z nasion tego egzotycznego owocu. Nie wszyscy wiedzą, że właściwości zdrowotne i odżywcze marakui doceniane są od wieków szczególnie przez osoby zamieszkujące Amerykę Południową. Koniecznie trzeba także zaznaczyć, że olej z marakui jest bardzo cennym źródłem związków antyoksydacyjnych. Ich zadaniem jest bowiem neutralizacja niezwykle szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. Ponadto w składzie oleju z marakui znajdują się kwasy tłuszczowe omega-6, bioflawonoidy czy karotenoidy. Ponadto omawiany produkt dostarcza bardzo istotnych minerałów i witamin, do których trzeba zaliczyć wapń, fosfor, potas, a także witaminy A, C, E, K.

Właściwości zdrowotne i lecznicze oleju z marakui?

Olej z marakui wykazuje się bardzo dużą liczbą właściwości leczniczych, zdrowotnych czy pielęgnacyjnych. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że wykorzystywały je rdzenne plemiona zamieszkujące na co dzień Amerykę Południową. Do atutów tego rodzaju produktu trzeba także zaliczyć działanie przeciwutleniające. W ten sposób omawiany olej przyczynia się do hamowania procesów starzenia się komórek skóry.

Należy mieć również świadomość, że olej działa odmładzająco, wygładzająco, a także zapobiega powstawaniu ewentualnych zmarszczek. Ponadto wspomnianemu produktowi przypisywane są także oczyszczające właściwości. Nie tylko przyczynia się do usunięcia martwego naskórka, ale również zdecydowanie przyspiesza odnowę skóry.

Olej z marakui ma także zdolności polegające na przywróceniu naturalnej bariery lipidowej skóry. Pełni ona zarówno funkcje ochronne, jak i przeciwdziała ewentualnemu przesuszaniu się skóry. Godny uwagi jest fakt, że olej gwarantuje naturalne napięcie i nawilżenie skóry. Produkt wspomaga także właściwe nasycenie skóry substancjami odżywczymi, a także takimi witaminami, jak: A, C, E, K. Olej z marakui jest również niezwykle ceniony ze względu na działanie zmiękczające. Ponadto liczne związki znajdujące się w składzie tego produktu odpowiadają za rozświetlanie cery czy bardzo istotne stymulowanie procesu krzepnięcia krwi.

Jedzenie od freepik - pl.freepik.com
Olej z marakui

Dlaczego warto stosować olej z marakui?

Kiedy większość ludzi słyszy wyraz “marakuja”, pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl jest pyszny, egzotyczny owoc o słodko-kwaśnym miąższu. Jednocześnie wytwarzany z niego olej ma dziesiątki ważnych korzyści zdrowotnych. Olej taki jest cennym kosmetykiem naturalnym, który powinien znaleźć się w każdym zestawie do makijażu. Jest on otrzymywany z nasion marakui w proporcjach takich samych, jak olej arganowy.

Jakie własności ma olej z marakui?

Olej z marakui jest cennym kosmetykiem do pielęgnacji twarzy, skóry ciała i włosów. Ma on właściwości:

  • przeciwzmarszczkowe,
  • nawilżające,
  • regenerujące,
  • odżywcze dla skóry.

Posiada on wiele cennych, korzystnych właściwości zdrowotnych. Ponadto, olej z marakui odżywia skórę i likwiduje trądzik. Jest on szczególnie odpowiedni do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry. Potrafi nawilżać, regenerować, odżywiać i sprawić, że skóra potrafi zachować świeżość i blask przez długi czas.

Co zawiera olej z marakui?

Olej z owoców marakui zawiera wiele cennych składników, wśród których należy wymienić: bioflawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, witaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminę E, wapń, fosfor i potas.

Działanie przeciwzapalne oleju z marakui

Wykazano, że olej ten ma głównie właściwości przeciwzapalne i gojące rany. Jedną z najważniejszych własności leczniczych oleju z owoców marakui jest jego zdolność do zapobiegania stanom zapalnym, co jest ważne dla wielu wewnętrznych i zewnętrznych kwestii zdrowotnych. Olej ten zawiera kilka różnych przeciwutleniaczy, w tym bioflawonoidy i alkaloidy, które pomagają organizmowi w usuwaniu wolnych rodników, zmniejszając możliwość wystąpienia stanu zapalnego w organizmie. Może on być również stosowany jako naturalny filtr przeciwsłoneczny i jest wspaniałym produktem do używania po długotrwałej ekspozycji na działanie promieni słonecznych, które podrażniają skórę. Oprócz tego, że olejek ten zawiera naturalnie antybiotyki.

Jak olej z marakui łagodzi ból i bezsenność?

Aztekowie używali owoców marakui jako naturalnego lekarstwa na tysiącletnią bezsenność. Kilka kropli oleju z owoców męczennicy na poduszce przed snem może pomóc zasnąć, bez konieczności budzenia się w nocy. Co więcej, dodanie niewielkiej ilości tego olejku do ciepłej wieczornej kąpieli pomaga się zrelaksować, uspokoić układ nerwowy, złagodzić stany lękowe, poprawić samopoczucie i rozluźnić napięte mięśnie. Olej z owoców marakui stosowany w masażu może łagodzić ból mięśni.

Jedzenie autorstwa freepik - pl.freepik.com
Olej z marakui

Jak olej z marakui może pomóc w pielęgnacji włosów?

Olej z owoców marakui staje się ostatnio popularny. Tłoczenie na zimno tego bogato aromatycznego owocu daje olejek o pięknym, relaksującym zapachu i wyjątkowych właściwościach. Ma ona właściwości, które pokochają wszyscy, ponieważ pomaga w stylizacji i zapobiega puszeniu się włosów. Zawiera również grupę witamin, które są wartościowe dla zdrowia i normalnego wzrostu włosów.

Jakie są własności oleju z marakui?

Jest on popularny głównie dlatego, że ma dwukrotnie większą zdolność przeciwutleniającą niż olej arganowy. W związku z tym z powodzeniem stosowany jest w pielęgnacji ciała, twarzy (zwłaszcza skóry pod oczami) i włosów. Olej z owoców marakui jest niezbędny w pielęgnacji skóry po trądziku różowatym. Mieści w sobie 75% kwasów tłuszczowych omega-6. Dzięki temu ma nieprzepuszczalne, duże cząsteczki, które sprawiają, że jest idealny do ochrony włosów. Olej z marakui – BEE jest bardzo energetyzujący i może zatrzymać proces starzenia się skóry i włosów. Przy regularnym stosowaniu, może nawet powstrzymać siwiznę włosów.

Jakie kwasy tłuszczowe zawiera olej z marakui?

Olej z marakui ma w swoim składzie takie substancje, jak:

  • kwas linolowy (75%);
  • kwas linolenowy (1,5%);
  • kwas oleinowy (15%);
  • kwas palmitynowy (10%);
  • kwas stearynowy (2%).

Do jakich włosów stosuje się olej z marakui?

Ma on zatem stosunek 15/85 nasyconych kwasów tłuszczowych do nienasyconych kwasów tłuszczowych i jest lekkim, dobrze wchłanianym olejem, który nie obciąża włosów. Chociaż posiada większe cząsteczki, które świetnie nadają się do włosów o dużej porowatości, jest również chętnie stosowany w zabiegach na włosy o niskiej i średniej porowatości (najlepiej mieszać go z innymi olejkami do włosów). Olej ten jest szybko i łatwo wchłania się we włosy, pozostawiając je lekkimi i pełnymi życia, jednocześnie hamując ich wysychanie. Ze względu na bogatą zawartość witamin i flawonoidów, jest niezastąpiony we wszystkich rodzajach włosów.

Jak można dbać o włosy?

Olej z marakui jest nieodzowny przy układaniu włosów – pomaga wyprostować, wygładzić i nadać włosom połysk, pomaga oswoić nierówności i zapobiec puszeniu się włosów. Nie tylko upiększa włosy, ale również je rewitalizuje. Ponadto, olej z marakui wzmacnia cebulkę włosa i reguluje poziom sebum. Pacjenci cierpiący na łupież lub nadmierny łojotok powinni stosować ten subtelny lek aromatyczny. Chroni również włosy przed ciepłem suszarki lub prostownicy oraz wpływem warunków atmosferycznych.

Jedzenie autorstwa rawpixel.com - pl.freepik.com